Torchic╳小火雞 發表於 2-8-2012 07:52:14

[大夏祭] 八月~九月中的1.5曲列表 (想玩百合水仙就入黎

4個月前有看過這個帖,或者9個月前有看過這個帖,
都知道該日的1.5曲,是可以無需解禁就任玩。
你沒有百合水仙(アルストロメリア)?不要緊,等到當天1.5是百合水仙就可以了。
你怎知道哪一天1.5是百合水仙?看下面吧。

K記照顧到新接觸jubeat既玩家,可能因為未開晒歌而打唔到大夏祭既課題曲,開唔到歌,
所以未來一個半月既1.5曲將會全部都係果堆課題曲,當中包括
Special One、Shine On Me、
bass 2 bass、I'm so Happy、532nm、
あいのうた、Starlight Parade、
Shining Star、Prophet Vibe、polygon、GIGA BREAK、AREA 51、Devil Fish Dumpling、
Theory of Eternity、アルストロメリア
合共15首
順次序由8月1日開始為Special One,直至8月15日就是百合水仙(アルストロメリア),
之後8月16日會再loop多次,8月31日又會再loop多次。
再不明白的話就看wiki或者官網。

簡單來說
想玩百合水仙既朋友(無論你打唔打算玩大夏祭都好)
可以捉緊8月15日 8月30日 同9月14日呢3個日子
果三日就係比你任打百合水仙既日子了

再另外,
假如各位有咩傳導曲係未有,亦都可以藉住相關既日子,
靠1.5曲系統去打一次果首傳導曲就可以了。

嗯 就是這樣
不過整篇文章最令我最注意的 就是1.5曲loop到去9月14日就完了
也就是說9月15日之後.......................

影之輪舞曲 發表於 3-8-2012 12:56:13

9月15號...Saucer暗示?

Torchic╳小火雞 發表於 3-8-2012 20:20:44

因為之前已經有消息話saucer係9月稼動

不過唔敢肯定係咪一到16號就即轉
始終個活動8月1號開始 岩岩好loop三次就係9月15號
所以有一兩日 甚至一個禮拜走棧都唔出奇

danny仔仔 發表於 7-8-2012 20:33:53

係米1.5個d我打完就會永久有得再打???
同埋係米普通畫面stardard入去就可以揀到個首歌???

Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 20:58:56

Special One、Shine On Me、
bass 2 bass、I'm so Happy、532nm、
あいのうた、Starlight Parade、
Shining Star、Prophet Vibe、polygon、GIGA BREAK、AREA 51、Devil Fish Dumpling、
Theory of Eternity、アルストロメリア
除左紅字既歌之外 其餘都係玩一次就永久解禁

至於紅字既歌...只可以話 你只可以係果幾日打
過左第二日就冇

另外 照道理只要你冇去錯日子
你揀歌果陣就一定搵到果首歌(除非部機冇update 不過可能性低)
再唔係就揀歌果陣 禁一下左上角個灰色方塊
再禁一下青色既チャレンジ楽曲 就會直接顯示果日既1.5曲比你揀
http://www.konami.jp/bemani/jubeat/copious/qa/img/qa_selectmusic_00.gif

再不明白的話就等到你要開Riot of Color果陣再叫我吧 我可以幫你既

danny仔仔 發表於 7-8-2012 22:48:46

原來要咁樣先開到ga....
今日我一直係咁按左同右搵極都係得新手個50首以內既歌
我明明上網開左APPEND TRAVEL D歌但係搵極都搵唔到囉:(

Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 22:54:59

APPEND TRAVEL既話應該得532nm用得著
照道理只要你上網開左首歌 你就應該會搵到首歌出黎

danny仔仔 發表於 7-8-2012 23:09:49

我jubeat剩係玩左4鋪炸....剩係識較難度同setting個判定圖案...
一開始入錢個到有個box同standard揀我都係敢揀standard炸...因為個box好似要雙倍錢....
我都唔知有咩用....揀歌個度就真係剩係識按左同右揀...見到邊首好聽就開黎打....
不過好似得幾首好聽....都差唔多打晒....新手勁少歌呀
有時聽你地講marching可以開到新歌....我都唔知係咩亦唔識揀
random個個制我唔敢按....驚一按就RAN首9lv 10lv歌

Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 23:47:30

玩standard就得
box係要入雙倍既錢 不過都係玩3首歌 但係會比你3倍TUNE POINT(開歌用
根本唔會有人玩box

至於揀咩歌...除左玩課題曲之外
其餘時間都係覺得邊首好聽就玩邊首架啦
如果XG玩家玩jubeat既話 其實可以參考之前jubeatXG果個活動個list
裡面有講到XG同jubeat既共同收錄曲 可以參考下

(當然裡面講既LP加倍...其實已經完左好耐 你可以唔駛理
http://p.eagate.573.jp/game/gfdm/xg3/inc/p/img/cont/information/info03_jubeatxg.gif

danny仔仔 發表於 7-8-2012 23:56:27

但係我好似唔多覺見到如花....有特定要求先開到?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: [大夏祭] 八月~九月中的1.5曲列表 (想玩百合水仙就入黎