打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題求助] 論壇影片

關閉 [複製鏈接]
av..笑鳥
諸葛紙皮 發表於 8-12-2010 21:32

我搵唔到張野阿..好想攪個簽名>"<
回復 支持 反對

呢位先生我諗你個觀念係錯左了
我身邊用既野正如你所講.大部分都唔係中國
但?難道用果樣野就=崇拜?
...
收皮仔 發表於 8-12-2010 21:28

你看來不知道在上次釣魚台事件中,用日貨的都被說是祟日,用果樣野=崇拜就是中國人提出的理論
回復 支持 反對

唔好意思..我唔明你頭一段想講咩(比你大一歲的表示就是因為太明白中國的黑暗面才不想認自己是中國人 ...
收皮仔 發表於 8-12-2010 21:33

接5接受到是想法
是不是中國人是事實
兩者根本冇低觸
回復 支持 反對

你看來不知道在上次釣魚台事件中,用日貨的都被說是祟日,用果樣野=崇拜就是中國人提出的理論 ...
3-6-9 發表於 8-12-2010 21:35

呢樣野我知道.有人更穿漢服比人誤以為和服崇日比人強迫換下
我相信呢個只係盲目既行為吧.我講我自已祖國係中國.唔代表我完全支持中國既東西
咁我前面都有講我接受唔到中國人好多既行為.咁點可以拎佢地既指標黎做定事既指標?
回復 支持 反對

呢樣野我知道.有人更穿漢服比人誤以為和服崇日比人強迫換下
我相信呢個只係盲目既行為吧.我講我自已 ...
收皮仔 發表於 8-12-2010 21:38

只是想表達己所不欲,勿施於人而已
你自己接受不到中國的東西,便無資格指責別人接受不到中國的東西(國籍),簡單的道理
回復 支持 反對

接5接受到是想法
是不是中國人是事實
兩者根本冇低觸
3-6-9 發表於 8-12-2010 21:37

接唔接受度係事實
你接受唔到但一定要接受.都係事實
想法.只係你個腦想.唔可以改變事實.
明嗎?抵觸就係你既想法係點都好難改變事實
你係中國人但唔想接受但係你都係中國人
回復 支持 反對

只是想表達己所不欲,勿施於人而已
你自己接受不到中國的東西,便無資格指責別人接受不到中國的東西(國籍), ...
3-6-9 發表於 8-12-2010 21:40

我接受唔到中國某東西.但我絕對唔會接受唔到自已既國籍
咁我問你.如果你接受唔到自已屋企人食煙
咁你有冇資格指責別人接受唔到屋企人既性格而殺人?
比較一下就知

(我相信比例絕對唔會重.國家大過任何東西.我相信呢樣野留傳到而家都係冇改變吧)
回復 支持 反對

接唔接受度係事實
你接受唔到但一定要接受.都係事實
想法.只係你個腦想.唔可以改變事實.
明嗎?抵觸 ...
收皮仔 發表於 8-12-2010 21:40

一直就在說想法終究是想法,根本改變不了事實,所以才說沒抵觸
而承認香港人只是一種逃避的方法,但也能令大部份的人的內心好過一點
回復 支持 反對

一直就在說想法終究是想法,根本改變不了事實,所以才說沒抵觸
而承認香港人只是一種逃避的方法,但也能令大 ...
3-6-9 發表於 8-12-2010 21:43

睇你回應都已經間接講左香港係中國所有
但我只係睇唔順眼某部分人指自已係英籍港人
我既立場同佢地相撞左.留言責罵絕對冇問題吧?
如果覺得我言語粗魯既話佢地可以按一下舉報.就自然有人會理
回復 支持 反對

我接受唔到中國某東西.但我絕對唔會接受唔到自已既國籍
咁我問你.如果你接受唔到自已屋企人食煙
咁 ...
收皮仔 發表於 8-12-2010 21:42

這是關乎道德範圍的問題,用來做比喻不太恰當
回復 支持 反對