打印 上一主題 下一主題
收起左側

[辯論貼(1)]主題-吸毒的錯

關閉 [複製鏈接]
教育制度既錯!?
回復

首先冇人話吸毒係一件錯事黎
只不過吸食毒品係犯罪
回復

自己錯
首先自己唔應該受誘惑-.-
題外:死啦,,我遲d可能會搬天水tim-.-

回復

不如加多個,發明毒品戈條友仔錯好過啦- -
回復

邊個唔知吸毒有損自己?
吸毒既都知
但係點解佢都重要吸?

同酒精一樣佢地好多都當吸毒係一種消除煩惱的方法
呢d煩惱既來源係邊?

大多都係來自家庭
家庭關系不和
令青年的反叛爆發
慢慢地成為邊緣青年
再受到其他損友既影響
吸毒成為他們消遣及消除煩惱的物品

如果家長能多為子女溝通
他們會誤入歧出嗎?
如不是捐友的疏擺
他們能輕易踏上吸毒事業嗎?

政府的禁毒宣傳其實已經好好
只不過有時好心做壞事反而增加左青年的好奇心
呢d只既只係少數,係禁毒宣傳時難免會有呢d反效果
所以錯不在政府
硬要說的話政府就錯在沒有足夠資源為吸毒人士輔導
回復

32# 小寧
法律係社會道德的底線
即係如果吸毒係犯罪
咁吸毒就已經超越道德所能容忍
咁就係有錯
回復

就算人地點SELL比你食都好,
你食唔食都係自己既事。
回復

根本就係自己嫁錯
如果自己夠堅持一定唔會吸毒
家人 朋友最多只是誘因
我諗無人會逼人吸毒
回復

[fly]吸毒唔一定真係自己既錯囉...
阿狗阿狗都知吸毒有損身體啦..邊個會因為好奇而走去吸毒呢?
會唔會有人為左好奇心 睇下國金2期跳落黎死唔死得所以去國金跳樓呢?
會唔會有人為左好奇試下殺人既滋味而會去殺人呢?(心理變態除外...)
會唔會有人覺得自殘好舒服而走去玩界手呢?(心理變態除外...)
所以為滿足好奇心而吸毒根本就係蠢話之中既蠢話..
一個人如果生活得開開心心 邊個會走去吸毒
正如有人關心自己 邊有人會玩自殘呢?
正如有美滿既生活 邊個會去國金跳樓呢?
正如唔係逼到走投無路 惱羞成怒 一時衝動...有無人會殺人呢?
我諗機率一定少過比人係食物飲品果度落毒囉
大部分既人吸毒既原因係因為佢地覺得無人(屋企人 學校)理佢...得番d「朋友」同佢玩..所以先落疊吸毒姐....
我唔係指當事人無錯...只不過淨係佢錯有責任係好唔公平囉..正如自殘既人自己都有責任愛惜自己 自殘解決唔到問題.....旦根源方面係咪應該負起更大責任呢?,,.個個人都知吸毒有害...我諗腦囪未生埋都知吸毒有害啦...唔通食飽飯無屎屙去食吸下毒 hi下草? 所以事出必有因...
如果A君比B君逼到走去跳樓...甘唔通唔關B君事? A君佢自己問題 佢可以唔跳?
如果唔係A君屋企人唔通A君溝通..A君覺得無人關懷佢...A君洗唔洗走去吸毒黎逃避現實或引人注意呢?
唔好唔記得 一包丸仔係好貴....無人會無啦啦走去食會害死自己既丸仔...
唔好唔記得 生命好寶貴..........無人會無啦啦走去玩跳樓架...
唔好唔記得 殺人會坐牢..........無人會無啦啦貪爽走去殺人架..(痴線佬除外)[/fly]
回復

吸毒係個人價值覲相對於整個社會被定義為不正確既價值覲
呢個價值覲既產生一定唔係自發的
好多時都係周邊的人同事所影響
試想有無一個人第一次吸毒係無啦啦走去買毒吸?
錯係錯在錯誤建立了不正確的價值覲
但諗深一層其實無所謂絕對的正確唔正確既價值覲
所以講正確少少係錯在建立了現時社會不認同的價值覲
明顯地這是受到朋友家人所影響

香港政府既教育已經足夠
你是但問下d香港學生, 個個都可以答到你吸毒既壞處
呢d其他國家既學生就未必得
但點解仲有噉多人吸毒?
因為佢地覺得吸毒好處多過壞處囉
可見價值覲出了問題
回復